Ayurvedische Massage

Naast yogalessen geef ik ook Ayurvedische massages bij vrouwen. Deze vitaliserende, ontspannende lichaamsmassage ondersteunt een gezonde leefstijl en helpt je in balans te blijven.

Achtergrond

De Ayurveda is de Oosterse traditionele leer over gezond leven, opdat men zó oud kan worden dat alle zaken die men ooit in gang gezet heeft ook weer kan afronden… Doordat deze leer uit dezelfde bron komt als de Hatha yoga, ondersteunen deze vorm van massage en yoga elkaar erg goed.

In het Westen wordt massage gezien als een luxe of als remedie tegen een kwaal. In de Oosterse cultuur, waar de Ayurvedische massage zijn oorsprong heeft, wordt massage gezien als onderhoud van het lichaam. Het is daar dus eerder een noodzaak, iets vergelijkbaars als douchen of tandenpoetsen. Kinderen en ouderen worden dagelijks gemasseerd; jongeren en volwassenen wekelijks.

Ayurvedische massage heeft in eerste instantie een preventieve werking op de gezondheid, en heeft niet tot doel bestaande problemen te verhelpen*. Dat neemt echter niet weg dat sommige mensen verlichting van bepaalde klachten ervaren na het ontvangen van een massage.

*) Voor een effectieve behandeling van specifieke klachten, verwijs ik je graag door naar Shiatsu Eibergen.

De massage

Het gehele lichaam wordt gemasseerd, ook het hoofd en zelfs de haren – dit duurt ongeveer 75 minuten. Ieder lichaamsdeel wordt achtereenvolgens geklopt, gekneed en van kruidenolie voorzien; vervolgens worden bepaalde lijnen en drukpunten gemasseerd en wordt de massage van het betreffende deel afgerond. Na de massage voelt het lichaam warm, vitaal en ontspannen aan.

Ayurvedische massage is in verhouding een vrij stevige massagevorm, al wordt wel alles gewoon met de handen en de vingers gedaan. Daardoor kunnen ook mensen die van aard wat ‘kriebelig’ zijn deze massage doorgaans ook goed verdragen.

Contra-indicaties voor de massage zijn: ziekte (bij chronische ziekte ligt dit anders, daar is de contra-indicatie als de ziekte actief is) en/of koorts, hoge bloeddruk en de eerste dagen van de menstruatie. Verder dient lokaal rekening gehouden te worden met ontstekingen en spataderen.

Praktische zaken

  • De massage heeft de diepste werking als je net gedoucht bent.
  • Houdt er verder rekening mee dat je na de massage nogal olieachtig bent, dus draag kleding die daar tegen kan.
  • Ook is het handig als je na de massage niet direct naar een belangrijke afspraak hoeft of iets dergelijks, niet alleen omdat de massage wat kan uitlopen maar ook omdat je daarna waarschijnlijk weer wilt douchen (met name van wege de olie in je haar).
  • Een massage duurt ongeveer 75 minuten, maar trek er zeker 1,5 tot 2 uur voor uit in je agenda.
  • Als je echt niet wilt dat bepaalde lichaamsdelen niet gemasseerd worden, geef dat dan vooraf even aan.
  • Na de massage drink je minimaal 2 grote glazen water, om de afvalstoffen die vrijkomen tijdens de massage af te voeren. Ook is het goed om iets zoetigs (banaan, rozijnen of dadels) te eten.
  • Graag 1 kleine en  2 grote handdoeken meenemen.

Kosten

  • Losse Ayurvedische massage – € 65,- (cursisten betalen €60,-)
  • 5-strippenkaart (1 jaar geldig) – €300,-

Wil je een keer door mij gemasseerd worden of heb je nog vragen? Neem dan contact op.