Babygebaren

Baby- en kindergebaren geeft een stem aan kinderen die (nog) niet kunnen praten. Elk kind wil graag gezien en gehoord worden. Ook als het nog niet kan praten. Met baby- en kindergebaren kunnen ouders en kinderen al heel vroeg met elkaar communiceren. Dit opent een wereld aan mogelijkheden en brengt heel veel plezier en rust in huis!

Wil je je meteen aanmelden?

Check dan de cursusdata en neem dan contact met mij op!

Lees ook het artikel in Achterhoek Nieuws over hoe ik voorlees met gebaren, of bekijk dit filmpje!

Gesproken taal ondersteund met gebaren

Baby- en kindergebaren is een methode waarbij gesproken taal ondersteund wordt met gebaren. Alleen de belangrijkste woorden uit de zin worden ondersteund. Bijvoorbeeld: ‘We zijn klaar met eten. Nu gaan we in bad.’.

De gebaren komen uit de Nederlandse Gebarentaal. Daardoor zijn baby- en kindergebaren breed toepasbaar.

Hoe het bij ons ging

Sjoerd was ongeveer 8 maanden toen hij begon met gebaren. Al snel verraste hij zijn papa en mij met wat hem allemaal bezig hield. We hadden nooit gedacht dat hij ons al zoveel kon en wilde vertellen. Al gebarend en pratend rolden we vrij geruisloos door de peuterpubertijd heen. Driftbuien hebben we amper meegemaakt, want als een kind zich verstaanbaar kan maken in gebaren scheelt dat een he-le-boel frustratie. Maar veel belangrijker voor ons: we hebben enorm veel plezier met hem gehad!

Voordelen van baby- en kindergebaren

Het is ontzettend leuk om met je kind al vroeg te kunnen ‘praten’. Daarnaast heeft het ook nog heel veel voordelen – hier zijn een paar voorbeelden:

  • Baby’s kunnen al vanaf 6-9 maanden gebaren
  • Baby’s, dreumesen, peuters en kinderen die gebaren hebben een véél grotere woordenschat*
  • Door te gebaren gaan ze ook eerder praten
  • Minder frustratie en onbegrip bij ouder en kind
  • Kind voelt zich gezien, gehoord en begrepen door de ouder

*) Voorbeeld: mijn zoontje kon toen hij 18 maanden oud was 140 gebaren maken en 40 gesproken woorden zeggen. Daarnaast merkten de leidsters van het kinderdagverblijf op dat hij zich voor zijn leeftijd opvallend goed kon uiten. Volgens kindentaal.nl (website van de beroepsvereniging van logopedie en foniatrie) is op deze leeftijd ‘enkele woordjes naast ‘papa’ en ‘mama” normaal.

Hoe werkt baby- en kindergebaren?

Voor een pasgeboren baby is de wereld nog een grote brij aan informatie. Alles loopt doorelkaar. Als ouder kun je je kindje helpen om meer te begrijpen van wat er gaat gebeuren door voorspelbaarheid en routine in de dag te brengen. Babygebaren helpen hierbij doordat je niet alleen praat maar ook gebaart. De klanken van bijvoorbeeld ‘bed’ en ‘bad’ lijken erg op elkaar. Als je een gebaar toevoegt, is het veel duidelijker voor je kindje wat er gaat gebeuren. Dit geeft rust.

Al vanaf 6-9 maanden kunnen baby’s communiceren. Alleen is praten nog te moeilijk vanwege de fijne motoriek die hierbij nodig is. Gebaren kan dan al wel. Vanaf deze leeftijd kunnen kindjes hun eerste gebaren zelf gaan maken. Daarnaast hebben ze nog steeds veel profijt van de extra duidelijkheid die het geeft als de ouders naar hun gebaren.

Als kindjes wat ouder zijn, wordt het steeds makkelijker om nieuwe gebaren te leren. Ook als praten (nog) moeilijk gaat. Bovendien vinden de meeste kinderen het heel erg leuk om te ‘praten met de handjes’. Door het plezier en het vroeg actief zijn met taal vergroot hun woordenschat enorm.

Zelf starten met baby- en kindergebaren!

Ben je enthousiast geworden? Jij kunt ook leren gebaren met je kind!

Je kunt bijvoorbeeld een cursus baby- en kindergebaren bij mij volgen. Hierin leer je in 3 avonden de hele basis – kosten €80 voor 2 personen. Privécursussen zijn mogelijk in overleg. Neem voor aanmelden direct contact op met mij.

Eerst zelf wat rondkijken? Hier zijn mijn tips: